Intervisie houdt scherp

Intervisie, we zijn het steeds belangrijker gaan vinden. Het ‘uitwisselen van zienswijzen’ betekent het letterlijk en deelname eraan was in eerste instantie vrijblijvend. Sinds 2010 is echter onderdeel van beleid dat een vrijwilliger er het eerste jaar na de basiscursus aan meedoet en daarna naar behoefte. Het houdt ons scherp; ‘het helpt me mijn werk goed te doen’, zegt vrijwilliger Joke de Jonge.

De groep van 2014

Joke de Jonge volgde in 2014 de basiscursus en had samen met tien collega’s haar eerste intervisie. Iedereen had toen een eerste inzet achter de rug en de ervaringen werden besproken. Joke: “Een van de deelnemers vertelde hoe ze op een situatie had gereageerd en vroeg onze mening daarover. Zo kom je erachter of je iets goed hebt aangepakt. Van de ervaringen van anderen kun je leren. Ik verwacht dat ik er mijn hart kan luchten als ik iets ingrijpends heb meegemaakt.”

Vrijwilligers corrigeren elkaar

Maatschappelijk werker Grada Jaspers begeleidt de bijeenkomsten al sinds 2006.
Zij biedt vrijwilligers een veilige plek waar ze zichzelf kunnen zijn en nadenken over wat ze zeggen en doen: “Vrijwilligers leren hun eigen emoties en ervaringen opzij te zetten en niet te oordelen. Je kunt je ergens over verbazen, maar je weet nooit wat erachter zit. Je kunt ook niet zomaar iets doen. Een vrijwilliger vertelde over een vrouw met lange teennagels. Ze was geneigd die te knippen, maar mag het niet eens voorstellen. De cliënt geeft aan wat hij wil. Vrijwilligers corrigeren elkaar daarin: ‘Dat moet je niet doen of waarom doe je dat?’ Dat toetsen van waarden en normen en loslaten wat je gewend bent, daar praten we over.

Het is niet altijd zwaar en moeilijk

Het is niet altijd zwaar en moeilijk; er gebeuren mooie dingen in een groep. Vrijwilligers helpen elkaar door moeilijk dingen heen, bekritiseren, motiveren én relativeren. Je griezelt ervan als iemand spuugt, maar daar wen je aan. Het helpt heel erg dat ze zo met elkaar beginnen.
Ervaringen zijn verdrietig, moeilijk en positief tegelijk. Vrijwilligers zijn mensen die zien hoe bijzonder het is dat je erbij mag zijn op het allerlaatste stuk van iemands leven. Dat is wat ze ervoor terugkrijgen.”

 

 

Grada Jaspers

Maatschappelijk werker en begeleider intervisiebijeenkomsten van/voor vrijwilligers

 


Intervisiebijeenkomsten werden in 2014 12x gehouden. Zie 'Terugblik'.